Peč Otentic Turbo Star

Danes se vse več ljudi odloča za vgradnjo kamina. Ne le da se z njimi lahko ogrevamo, ampak predstavljajo tudi pomemben estetski element. Glede na prostorske in cenovne možnosti ki jih imamo, si tako lahko omislimo kamine različnih modelov, velikosti in izberemo za nas najbolj primerno gorivo.

Nekateri so še vedno mnenja, da so tisti pravi kamini, ki dajejo domu prijetno toplino in udobje, le kamini na drva. Podobno kot vsi kamini, ki se trenutno nahajajo na tržišču, pa imajo tudi kamini na drva številne prednosti in pomanjkljivosti, zato je potrebno pred nakupom pretehtati vse možnosti.

Kamine na drva odlikujejo številne prednosti

 • Tradicionalna raba lesa omogoča enostavno dobavo drv
 • Človek je že od nekdaj povezan z lesom kot surovino, ki se je uporabljal v različne namene, med drugim pogosto tudi kot vir energije. V Sloveniji, ki je izrazito gozdnata pokrajina, ima zato raba lesa že več kot tisočletno tradicijo.

  Les velja za domači in obnovljivi vir energije, ki je lokalno oziroma regionalno zelo enostavno dosegljiv. Pridelava lesa v drva, kot eno od oblik ogrevanja, je pri nas zelo pestra in tudi poznana, zato je enostavno poiskati najbolj primernega dobavitelja. Ker je Slovenija majhna država, so tudi relacije za transport relativno kratke, zato ni nobenega strahu, da bi se pri dobavi drv za vaš kamin kje zataknilo.

 • Drva so poceni energent v primerjavi s fosilnimi gorivi
 • Uporaba lesa za primarno ogrevanje sega že daleč nazaj v zgodovino. Le v zadnjih tridesetih letih je imel nekoliko manjšo vlogo zaradi bolj dostopnega kurilnega olja ali plina. Ker pa je ogrevanje z drvmi danes cenejše napram drugim fosilnim gorivom, se ljudje zopet vedno bolj odločajo za ta način ogrevanja.

  Kamini na drva so zato poceni način dogrevanja prostorov k že obstoječemu centralnemu ogrevanju, kar je aktualno še posebej v prehodnih obdobjih (spomladi in jeseni), ko zunanje temperature še ne zahtevajo celodnevnega ogrevanja. Če imamo v lasti gozd, potem nam les omogoča samooskrbo in dodatno prednost na katero je potrebno biti še posebej pozoren, saj je kamin na drva v tem primeru zagotovo najcenejša oblika ogrevanja za nas.

 • Kamini na drva ne potrebujejo električne energije

 • Optimalno delovanje kaminov na drva je odvisno izključno od rednega nalaganja drv v kurišče. Zato kamin na drva za svoje delovanje ne potrebuje elektrike, pri čemer boste privarčevali tudi pri mesečnih stroških za električno energijo. Najbolj pomembna prednost pri tem pa je, da se boste s tem načinom ogrevanja lahko ogrevali tudi ob morebitnem izpadu električne energije.

 • Raba lesa je okolju prijazna
 • Les pridobiva vedno večji pomen zaradi omejevanja izpustov toplogrednih plinov in prahu v ozračje. Pravimo, da je les z vidika izpustov CO2 nevtralen, saj se nezaželeni ogljikov dioksid porablja v procesu fotosinteze.

  Žal pa pri njegovem zgorevanju nastajajo tudi škodljive emisije, med katerimi so tudi emisije delcev manjših od deset mikronov, ki negativno vplivajo na zdravje ljudi. Pri tem je potrebno poudariti, da sodobni kamini na drva danes, ob pravilnem kurjenju in primerno pripravljenem gorivu, zagotavljajo minimalne vrednosti teh škodljivih snovi in so zato povsem sprejemljivi z vidika varstva okolja in zdravja ljudi.

Pred izbiro pomislite tudi na pomanjkljivosti kurjenja z drvmi v kaminu

 • Priprava drv za kamin je (lahko) dolgotrajen postopek
 • Res je, da so sodobni postopki pridelave drv s pomočjo različne mehanizacije postali veliko lažji, vendar je kljub temu potrebno v to vložiti veliko dela, energije in časa. Če pogledamo čas od poseke dreves do njihove uporabe, je lahko za nekatere vrste lesa to tudi obdobje dveh let ali celo več. Zato je potrebno biti pri izbiri drv za kurjenje v kaminu toliko bolj previden, da so resnično dovolj suha.

 • Skladiščenje drv zahteva prostor
 • Za dobavo drv na dom je potrebno poskrbeti za ustrezen transport in prostor za skladiščenje. Medtem ko transport danes ni več tako velik problem, pa marsikdo nima za skladiščenje dovolj velikega prostora. Za kakovostno spravilo drv je potrebno imeti dovolj velik, zračen in suh prostor, kjer bodo bila drva pospravljena ko jih ne potrebujemo. Predvsem za vse tiste ljudi, ki bivajo v blokovskih stanovanjih je to zagotovo problem in velikokrat največji omejitveni dejavnik za kamin na drva.

 • Kako zakuriti ogenj je večno vprašanje
 • Ko želimo zakuriti ogenj v kaminu, je potrebno vedeti, da nam bo celoten postopek vzel kar nekaj časa. Poleg tega, da si moramo pripraviti ustrezen material (polena, trske, vžigalni material, vžigalice), je potrebno biti pozoren na izbiro suhih drv in pravilno pripravo ognja. S tem se bomo zagotovo izognili vsem morebitnim težavam in nevšečnostim.

 • Uporaba drv ni popolnoma avtomatizirana
 • Za normalno delovanje kamina na drva je potrebno drva v kamin redno nalagati. V nasprotnem primeru nam bo ogenj ugasnil, kamin pa ne bo več oddajal toplote v prostor. To pomeni, da je potrebno biti v času kurjenja kamina na drva ves čas doma in si ne moremo privoščiti, tudi z vidika varnosti, da bi bili dalj časa odsotni.

  Kamini na drva vam tudi ne omogočajo pred ogrevanja prostora ali pa avtomatskega nastavljanja vklopa oziroma izklopa naprave. V tem primeru je naše stanovanje ob prihodu domov mrzlo, in je potrebno nekaj časa, da ga ogrejemo na željeno temperaturo. Pri kaminih na drva France Turbo je prostor mogoče v le eni uri ogreti od 0 do 20 stopinj Celzija.

 • Kamini na drva zahtevajo redno čiščenje kurišča
 • Ob zgorevanju drv, se v kurišču, kot stranski produkt zgorevanja, nabira pepel. Za čim bolj optimalno delovanje kamina, je potrebno pepel redno odstranjevati, v nasprotnem primeru bomo imeli težave pri naslednjem kurjenju.

 • Ogljikov monoksid kot stranski produkt nepopolnega zgorevanja
 • Pri zgorevanju lesa v kaminih na drva nastaja tudi ogljikov monoksid, ki je človeškim čutilom nezaznaven, saj je brez barve, vonja in okusa, sprošča pa se tudi ob povsem normalnem delovanju kamina. Pri tem moramo opozoriti na to, da gre za stranski produkt nepopolnega zgorevanja v nepravilno vzdrževanih kurilnih napravah. V izogib morebitnim zastrupitvam je potrebno zato poskrbeti za redno vzdrževanje kaminov na drva, paziti na pravilno izbiro drv, redno zračiti prostore, in namestiti senzorje ogljikovega monoksida, ki opozorijo na povišane vrednosti.

  Ob tem naj omenimo, da je bil v zadnjih dvajsetih letih narejen izjemen napredek v razvoju vseh kurilnih naprav in s tem zvišanja izkoristkov kurjenja, ter posledično temu zmanjšanja vrednosti ogljikovega monoksida in vseh ostalih škodljivih emisij.

Literatura

 • Kaplar, J. : Izgorevanje lesa v malih kurilnih napravah. Pridobljeno s svetovnega spleta 5.7.2019: http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/zrak/zgorevanje_lesa.pdf
 • Brate, M. (2012). Ekonomski, ekološki in estetski vidik uporabe kaminske peči v gospodinjstvu, Diplomsko delo; Univerza v Ljubljani – Biotehnična fakulteta, Ljubljana.
 • Očko, M. (2016). Distribucija ogrevanja zraka s pomočjo razdelilnika toplote, Diplomsko delo; Univerza v Mariboru – Fakulteta za logistiko, Maribor.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.