Pri izbiri kamina moramo biti pozorni na veliko stvari. Spodaj so navedena vprašanja, ki nam jih pogosto zastavite. V kolikor ne najdete ustreznega odgovora, nam pišite.

Kako naj zakurim kamin?

Na dno peči naložite treske in kocko za podkurit, vrata pustite za 1 cm odprta, da dimnik lažje potegne. Ko treske zagorijo, lahko dodate večje kose lesa in vrata zaprete.

Ko dolagate polena, postopek ponovite.

Kdaj dolagati polena?

Na ogenj vedno dodamo, ko imamo še dovolj žerjavice saj se nam poleno takoj ponovno razplamti, v kurišču pa nimamo dima, ki bi nam povzročal težave z sajenjem stekla. Če je v kurišču premalo žerjavice, dolagamo ponovno bolj drobna polena ali treske.

Ali si lahko namestim kamin sam?

Najboljše je da vam montažo opravimo mi saj s tem pridobite znižano davčno stopnjo 9,5%. Za vas je to cenejše in vse delo opravimo mi.

Kako poteka montaža kamina?

Ko je vse pripravljeno od podlage do vzidane rozete, traja montaža približno 2 uri. Kamin vam tudi zakurimo in pokažemo kako se regulirajo zraki za gorenje. Če se odločite za leseno ali vinil podlago morate zaščititi tla pod kaminom z kaljenim steklom debeline vsaj 8mm.

Kakšna drva potrebujem za dobro gorenje peči?

Za dobro delovanje peči ali kamina je primeren les, ki nima več kot 25% vlage, kar pomeni sušen vsaj 24 mesecev pod streho. Izogibajte se iglavcem, saj vsebujejo preveč smole in vam uničujejo dimnik. Priporočljivo gorivo so vse vrste lesa listavcev, kurite lahko tudi lesne brikete. Kostanj in hrast imata v sebi veliko tanina, zato morata biti sušena vsaj 3 leta.

Moj prostor je velikosti 25m2. Ali je to premajhen prostor za peč France Turbo?

Kamini in peči France Turbo ogrevajo tako majhne kot velike prostore, saj se izdelujejo od 5,5 kW pa do 15 kW moči. Najbolj pomembno pri izbiri je, kakšen je prostor, kjer naj bi kamin stal. Kamin ogreva prostor, kjer stoji in vse ostale prostore skozi prva prehodna vrata, vendar morate vedeti, da bo malo več toplote v tem prostoru, kjer kamin stoji. Za srednje izoliran objekt, lahko računate približno, da ogreva 1 kw do 10 kvadratnih metrov.

Primer:

– Dnevni prostor velikost približno do 40 kvadratov + ostali prostori = izberete peč do moči 8kW.
– Dnevni prostor velikost več kot 40 kvadratov + ostali prostori + galerija, ki je večkrat v novih objektih = izberete kamin moči od 11 do 13kW.

Kako pogosto moram čistiti pepel iz peči?

Ker imajo kamini zelo globoko kurišče, zrak za gorenje pa prihaja od zgoraj, pepel čistite le vsakih 6 do 8 tednov. Pepel, ki ga puščate v kurišču vam ščiti žerjavico preko noči, zjutraj ponovno doložite treske, odprete loputke za zrak in nadaljujete z kurjenjem.

Kolikokrat na teden moram očistiti steklo?

Čiščenje stekla je odvisno od kakovosti drv in vleka dimnika. Boljše je, da kamin večkrat doložite in da gori na večjem ognju kot pa da naložite preveč in imate zrake vedno priprte, saj s tem onemogočate popolno izgorevanje, steklo pa se še bolj maže. Steklo čistite približno 2 do 3-krat tedensko. Za čiščenje stekla priporočamo naše čistilo France Turbo.

Kako očistiti steklo na kaminu?

Steklo očistite z mehko krpo, prepojeno s posebnim čistilom France Turbo. Za boljši rezultat čiščenja lahko na krpo dodate malo pepela.

Kakšen dimnik potrebujem?

Dimnik naj bo premera vsaj (fi 150) kovinski iz inoxa ali šamotne opeke okrogle oblike, vse kar je več je boljše za boljši vlek dimnika. Od vrha kamina do kape dimnika mora biti vsaj 3,5 metra višine za normalno delovanje kamina. Daljši dimnik je lahko tudi manjši premer dimnika ali krajši dimnik večji premer dimnika. Pri novogradnjah uporabite premer dimnika (fi) 180 in priključek od tal 200 cm pod 90-stopinjskim kotom.

Od kje jemlje peč/kamin dovod zraka?

Pri novejših nizko energetskih objektih z prisilnim prezračevanjem potrebujete za v kamin dotok svežega zunanjega zraka. Seveda so nekateri naši novejši modeli že opremljeni z priključkom za dovod zraka od zunaj. Pri starejših objektih, če nimate premočne kuhinjske nape tega zraka ne potrebujete. Obvezen po zakonu je detektor monoksida, ki vam ga ponudimo ob montaži.

Kako vem, da kamin deluje, tako kot mora? Na kaj moram biti pazljiv?

Kamin ali peč pravilno deluje ko je kurišče sive barve in drva pogorijo v prah. Kadar je slabo izgorevanje so v kurišču črni neizgoreti koščki.

Paziti morate da kamin kurite trikrat tedensko na velikem ognju vsaj 2 dve uri. S tem pridobite da peč deluje na popolnem izgorevanju in steklo na vratih bo bolj čisto.

Kako pogosto je potrebno preveriti delovanje kamina?

Delovanje kamina preverite, ko imate občutek da vam gori slabše. Takrat je ponavadi potrebno očistiti dimnik. Čiščenje dimnika je obvezno po zakonu 1x letno.

Zunanjo površino kamina čistite le z vodo. Peč ali kamin obrišete z mehko krpo. Nikoli ne uporabljajte čistil.

Koliko je lahko dimnik oddaljen od peči?

Za boljše delovanje peči ali kamina je lahko dimnik oddaljen od kamina največ 70 cm. Pri montaži vedno pri takem odmiku uporabljamo kolena po 45-stopinjskim kotom, da ne zmanjšamo vleka dimnika. Nikakor se peč ne more priklopiti, če je dimnik v drugem prostoru kot peč, saj močno zmanjšamo vlek in normalno delovanje peči ali kamina.

Ali kamin res oddaja vonj po barvi?

Ko kamin prvič zakurite, se lahko vonja barva dokler se ne zapeče na temperaturi. Prvih pet kurjenj kurite bolj na manjšem ognju pri priprtih loputkah, da se barva lepo prime na telo kamina. Vsi kamini in peči France Turbo so lakirani z posebnim lakom za visoke temperature, ki so prijazni okolju in niso škodljivi za zdravje.

Je res, da kamini France Turbo ne uporabljajo šamota?

Vsi modeli France Turbo so narejeni iz nerjavečega jekla, jekla in litega železa. V naših ognjiščih ne uporabljamo šamotne opeke. Ta sicer vzdržuje toploto, vendar preprečuje izžarevanje toplote. Pri naših kaminih ima funkcijo šamota pepel, ki ga puščate v kurišču saj vam ščiti dno peči in žerjavico preko noči.

Zakaj so vse vaše peči okrogle oblike?

Posebnost modelov France Turbo je prav okrogla oblika brez ostrih kotov, kar omogoča boljše sevanje toplote v vse smeri, tako da hitreje in bolj učinkoviteje ogrejejo večje prostornine.

Ali lahko kurim v vaših kaminskih pečeh pelete?

Ne morete kuriti peletov, ker so premajhni in namenjeni pečem na pelete, lahko pa kurite lesne brikete, vendar je boljše da jih mešate z drvmi saj imajo preveliko kalorično moč in ne obdržijo žerjavice.

Ali prodajate tudi toplovodne kamine?

V našem programu ne boste našli kamina in peči, ki bi vam dodatno ogrevali še vodo.

Ali se da vaše peči priklopiti na centralno ogrevanje?

Naše peči in kamini nimajo priključkov za priklop na radiatorje.

Ali se da vaše peči priklopiti na talno ogrevanje?

Naših peči in kaminov ne morete priključiti na talno ogrevanje.

Ali lahko uravnavam temperaturo pri kaminu?

Temperaturo uravnavate z dotoki zraka za gorenje. Kamini in peči France Turbo imajo 3 dotoke zraka v kurišče, ki se jih lepo uravnava, da lahko delujejo na počasnem gorenju.

Kako to, da kamini nimajo dovoda zraka od zunaj? Kako varno je sploh, da se zrak jemlje iz prostora?

Dovod zraka potrebujejo vsi kamini, ki bodo v nizko energetskih hišah, ki imajo prisilno prezračevanje, ker vam v primeru, da postavite kamin ki ga nima podre sistem prezračevanja.

Kamini porabijo približno 3 kubike zraka na uro za gorenje, kar pomeni, če bi odprli okno ali vrata vsakih 14 ur imate zadostno količino za normalno gorenje kamina ali peči.

Popolnoma varno je da zrak vleče iz prostora, če nimate v prostoru, kjer bivate prisilnega prezračevanja. Po zakonu morate imeti v prostoru, kjer je kurilna naprava tudi detektor monoksida, ki vas bo opozoril na morebitne nepravilnosti.

Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.

Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Že imate peč ali kamin France Turbo? Z veseljem bomo prisluhnili vašemu mnenju!