kaminska peč Super Turbo 200

Moderni kamini na drva zagotavljajo toploto in udobje v katerem koli bivalnem prostoru, ne glede na to, ali gre za dnevni prostor, jedilnico ali kakšen drugi prostor. Na eni strani predstavljajo odličen vir toplote, njihove različne izvedbe pa na drugi strani omogočajo številne prilagoditve.

Dolgo pot v razvoju z najnovejšo tehnologijo so prestali tudi kamini in peči na drva, ki predstavljajo praktični pripomoček za dodatno ogrevanje stanovanja. Obstaja pa še vedno peščica ljudi, ki ima napačno predstavo o namestitvi kaminov v dom. Vzrok za to je verjetno strah pred požarom ali pa nesreče zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki se dogajajo pri nas.

Poglejmo si spodaj pogosto omenjene zmote o kaminih na drva.

Kamini na drva niso primerni za vse domove

Zavedati se morate, da nove gradnje stanovanj narekujejo dobro energijsko učinkovitost in s tem vgradnjo večslojnih oken in vrat, ki zagotavljajo dobro zrakotesnost. To pa lahko ustvari dodatne težave, če so v prostoru kamini in peči na drva.

Vendar pa danes sodobni sobni kamini nudijo različne načine izvedbe, ki omogočajo številne prilagoditve svojim lastnim potrebam. Če se ne prezračuje dovolj, lahko v prostoru primanjkuje zraka. Zaradi tega se v kaminu ustvari podtlak, ki potisne ogljikov monoksid v prostor. Da se temu izognete mora biti dovod zraka za kamin ločen od prezračevalnega sistema in speljan od zunaj.

Kamini na drva so energetsko neučinkoviti

Notranji kamini na drva so vam danes na voljo v številnih različnih izvedbah, ki potrošnikom nudijo visoko učinkovito delovanje. Izbirate lahko med kaminskimi pečmi in kamini na trda goriva, ki so na eni strani namenjeni ogrevanju le enega prostora, na drugi pa lahko z njimi ogrevate tudi celotno stanovanje.

Razvoj tehnologije dovoda zraka je v zadnjih letih izjemno napredoval, zato smo dobili energetsko učinkovite ogrevalne naprave, ki porabijo zelo malo kuriva. Pri tem je pomembno, da so peči na trda goriva prilagojena velikosti prostora. Le na ta način boste dosegli optimalen nivo njihovega delovanja.

Ogrevanje s kamini negativno vpliva na kakovost zraka

Notranji kamini, ki imajo zaprto kurišče, imajo danes vgrajen tehnološko napreden sistem izgorevanja. Zato ni bojazni, da bi bil vaš prostor nasičen z zdravju škodljivimi plini. Takšno izgorevanje omogoča minimalno ustvarjanje saj, in višjo kakovost zraka v prostoru. V vsakem primeru pa nas na odstopanja od normalnih vrednosti opozarja detektor ogljikovega monoksida, ki mora biti zakonsko vgrajen 30 centimetrov od kaminske peči.

Na kakovost zraka v prostoru vpliva tudi strokovna vgradnja dimnika kaminske peči na drva. Ta omogoča maksimalen vlek plinov in s tem preprečuje uhajanje ogljikovega monoksida v prostor. Zato vam priporočamo, da se pred nakupom kamina posvetujete s strokovnjaki na tem področju.

Kurjenje v kaminu ni varno

Če se boste odločili za strokovno izvedbo in namestitev kamina na drva, potem je strah pred nevarnostjo popolnoma odveč. Proizvajalci vam garantirajo visoko stopnjo varnosti, seveda pa se morate pri uporabi držati navodil proizvajalca o rednem vzdrževanju in čiščenju ogrevalne naprave. Pomoč pri tem vam nudijo dodatki za kaminske peči, kot so na primer podstavek ali steklo za kamin, čistila za steklo in drugo.

V kolikor imate v družini manjše otroke, bodite pri kurjenju toliko bolj pozorni. Otroci so zelo vedoželjni, zato jih hitro premami vsaka novost v njihovi okolici. Otroke je potrebno opozoriti na nesreče, ki se lahko zgodijo, kljub temu, da moderni kamini na drva zagotavljajo visoko stopnjo varnosti.

Kamini na drva so primerni le za hladnejša obdobja v letu

Ne dolgo nazaj so kamini ustvarjali prijetno romantično vzdušje v hladnejših zimskih mesecih. Vendar pa so s podnebnimi spremembami postali izjemno uporabne naprave skozi vse leto. V številnih domovih se uporabljajo za dogrevanje prostorov, z zmogljivejšimi modeli pa lahko predstavljajo tudi osnovno ogrevanje.

Na trgu obstajajo tudi toplovodni kamini, ki poleg dogrevanja zagotavljajo še toplo vodo v vašem stanovanju. Vgrajena tehnologija, ki vam jo ponujajo taki notranji kamini, omogoča natančno kontrolo velikosti ognja in na ta način nudi optimalno temperaturo vode ali prostora. Toplovodnih kaminov v naši ponudbi ne boste našli saj imajo takšni kamini kar nekaj izvedbenih težav in dodatno potrebujejo prostor za vzdrževanje. Tako imenovane revizijske odprtine za dostop in vzdrževanje priključkov in tipal na izmenjevalcu toplote v notranjosti naprave. Nekaj krajša je tudi življenska doba takih naprav in izkoristek. Bolj kot je naprava multifunkcijska, težje uskladiti vsa delovanja in tako doseči optimalen izkoristek. Zadevo bi lahko primerjali s pralnim in sušilnim strojem, ter kombiniranim 🙂

Zavarovalnice ne krijejo škode v primeru požara

Nekateri so mnenja, da zavarovalnice ne zavarujejo domov, v katerih so kamini in peči na drva, vendar temu ni tako. V kolikor se boste držali navodil proizvajalca in vseh varnostnih ukrepov, kot so na primer strokovna vgradnja, redno vzdrževanje in čiščenje, strokovni pregledi, zagotovo ne boste imeli težav pri povračilu škode v primeru nesreče.

Pred nakupom pa se vsekakor pri svojem zavarovalnem agentu pozanimajte o ponudbi zavarovanja za vaš dom. Med drugim pa vam proizvajalec za svoje izdelke nudi tudi garancijo za nemoteno delovanje ogrevalnih naprav.

Redni pregledi in čiščenje niso potrebni

Ker je današnji način življenja hiter, nam pogosto zmanjka časa za osnovna opravila v hiši. Če se boste odločili za kamin na drva, potem se morate zavedati, da ga boste morali redno vzdrževati. Čeprav modernejše peči priporočajo čiščenje pepela na vsakih 6 do 8 tednov, je redno čiščenje kurišča in odstranjevanje pepela nujno potrebno.

Še posebej pa je potrebno poskrbeti za strokoven pregled dimnika, ki ga mora opraviti dimnikar vsaj enkrat letno. Saje, ki se nabirajo, lahko močno ovirajo prehajanje plinov skozi dimnik. Zato je vzdrževanje kurišča izredno pomembno. V nasprotnem primeru ste lahko kazensko odgovorni za morebitne nesreče povezane z ognjem.

Kaminov ne zapuščamo v času kurjenja

Večino ljudi si v svojih domovih ne upa privoščiti kaminov, ker so prepričani, da je potreben stalen nadzor nad kurjenjem. Sodobni sobni kamini vam sedaj s kakovostno izdelanimi in globokimi kurišči zagotavljajo ogrevanje prostora tudi v času, ko vas ni doma.

Da boste imeli nadzor ogrevanja v vašem domu tudi v času vaše odsotnosti,imajo sodobne kaminske peči natančen regulator za dovod zraka s katerim nadziramo hitrost gorenja in tako tudi temparaturo zraka v prostoru. Seveda pa je pomembno, da v nakup vključite tudi strokovnjaka, ki vam bo svetoval vrsto kamina na drva in optimalno moč kamina za vaš dom.

Kamini so predragi za naše žepe

Nekaj časa nazaj je veljalo dejstvo, da si kamine lahko privoščijo samo premožnejši ljudje, saj so bili predvsem vgradni kamini kar velik zalogaj za naše žepe. Danes temu ni več tako. Če v spletni iskalnik vtipkate kamini na drva akcija, boste v ponudbah sigurno našli cenovno ugodnejše kamine. Različni kamini na drva, cena katerih je lahko tudi ugodna, so vam na voljo tudi pod ugodnimi plačilnimi pogoji, kot je na primer nakup na obroke.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo peči že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.