Kaminska Peč Modulia Bizo Flam

Kamini in kaminske peči so v zadnjih letih vedno bolj priljubljeni in se počasi vračajo v naše domove. Ne le, da so idealna rešitev za dogrevanje stanovanja v prehodnih obdobjih kurilne sezone, ampak lahko predstavljajo tudi edini vir ogrevanja vašega doma.

Kamini ali peči so lahko tudi pomemben estetski element bivalnega prostora, zato je poleg njegove funkcionalnosti pomemben tudi njegov videz. Danes se tako kamini razlikujejo predvsem po svojem videzu in izbiri kuriva, kot so na primer peleti, drva ali lesne brikete.

Pred nakupom kamina svetujemo

Za lokalno dogrevanje bivalnega prostora lahko izbirate med različnimi kamini na trda goriva. Strokovnjaki priporočajo nakup kaminov okroglih oblik, ki naj ne bi imeli ostrih robov. Poleg varnejše uporabe le ti omogočajo tudi učinkovitejše sevanje toplote v vse smeri, posledično temu se večji prostori hitreje ogrejejo.

Preden se odločite za nakup je potrebno razmisliti, kakšen kamin si želite. S pomočjo strokovno tehničnega svetovanja se lahko odločite med unikatno izdelanimi kamini. Cenik le teh lahko najdete na spletnih straneh, ki jih ponujajo proizvajalci. S celovito storitvijo od načrtovanja, dostave in montaže, vam bodo znižali stroške ogrevanja in zagotavljali čim boljši učinek kamina.

Kam bomo postavili kamin na drva, je zelo pomemben dejavnik

Kamin postavite na podstavek za kamin. Pri izbiri je najpomembnejši prostor, kjer naj bi vaš kamin stal. Vedeti morate, da bodo notranji kamini najbolj ogrevali prostor, kjer kamin stoji, in vse ostale prostore skozi vrata in odprtine tega prostora.

Splošno pravilo za srednje izolirane prostore velja, da 1 kW ogreva prostor 10 kvadratnih metrov. Če imate na primer dnevni prostor velikosti 40 kvadratov in poleg računate še nekaj sosednjih prostorov, potem boste izbrali kamin moči nekje do 8kW.

Kamini vam danes ponujajo visoko učinkovitost

Če želite kupiti kamin ali peč, ki se jih lepo uravnava, tako da delujejo na počasnem gorenju, potem vam svetujemo nakup kaminov ali peči na drva s popolnoma novim načinom izgorevanja. Takšen način izgorevanja omogoča, da se prostor lahko v eni ure ogreje do 20 stopinj, pri tem pa ne izgublja toplote po ceveh ali dimniku.

Takšni kamini na drva imajo 3 različne smeri dotoka zraka v kurišče. To omogoča enostaven vžig peči ali kaminov, pri tem pa tudi natančno nastavitev hitrosti gorenja ter sežig plinov, ki nastanejo pri izgorevanju lesa.

Izbirate lahko med edinstvenim dizajnom in modernim videzom

Danes so vam na voljo sodobni sobni kamini, ki so zasnovani z edinstvenim dizajnom:

  • V kolikor si želite kamin elegantnega izgleda, ki bi se lahko obračal v vse smeri, boste izbrali viseči kamin, ki je na strop pritrjen z obročem iz jekla ali z okvirjem. Izbirate lahko med enostranskim ali dvostranskimi modeli, vsi pa z betonskega stropa visijo na posebno prirejeni dimni cevi.
  • Vir toplote, ki ga oddajajo moderni kamini na drva ali drugo gorivo, je pri viseči postavitvi optimalno. Ker nimajo določene standardne višine, sami izbirate višino ognjišča. Najpogosteje se kupci odločajo za 60 cm višino.
  • Če ste umetnik, si boste izbrali stenski kamin. Ti so preko jeklene plošče pritrjeni na nosilno steno, ki mora biti debela vsaj 20 cm. Dobite jih lahko v različnih barvah in videzih, zato vam na steni lahko pričarajo pravo živo sliko. Moč stenskih kaminov nudi toploto za prostore velikosti od 200 do 250 m. Kamini na polena tako omogočajo dolgotrajnejšo ogrevanje prostorov.
  • Kamini z eno nogo so prostostoječi kamini enostavni za montažo. Potrebno je le, da imate ustrezen dimnik. Izbirate lahko med enostranskimi ali dvostranskimi kamini, ki so lahko montirani kjerkoli v prostoru.

Zakaj izbrati kamine na drva?

Izbor pravega kamina ali kaminske peči lahko predstavlja za vas težko nalogo, še posebno zato, ker bo nakup za vas dolgoročna investicija. Kakšno gorivo boste uporabili pa je odvisno predvsem od vašega načina življenja.

Glavna prednost ogrevanja na drva je v tem, da za delovanje ne potrebujete električne energije. V kolikor imate doma možnost pridobiti polena, potem je kamin za drva idealna rešitev. Prostor boste z njim lahko tudi ogrevali, ko bo prišlo do izpada električnega toka.

Pravilna izbira drv vam nudi boljši rezultat

Les, ki je primeren za delovanje kaminov in peči, mora biti sušen vsaj 24 mesecev. Priporočamo vam, da se izognete iglavcem saj vsebujejo preveč smole, ki uničujejo dimnik. Lahko se odločite, da boste ogrevali tudi z lesnimi briketi. Boljše je, da jih mešate z drvmi, ker imajo preveliko kalorično moč in ne obdržijo žerjavice.

Sodobni sobni kamini in peči so opremljeni z globokim kuriščem, zato pepel in žerjavico puščate preko noči. Zjutraj na žerjavico naložite nekaj trsk, odprete lopute za zrak in tako nadaljujete s kurjenjem. Pepel boste čistili le vsakih 6 do 8 tednov.

Dodatki za kaminske peči so obvezni elementi na katere ne smete pozabiti

Pri izbiri kamina ali kaminske peči na drva morate vedeti, da je za dobro delovanje potreben stalen nadzor. Le tako boste lahko skozi celotno kurilno sezono zadovoljni z uporabo. Za boljše delovanje in čiščenje pa vam priporočamo nakup različnih dodatkov. Le te boste hitro našli, če na spletni strani vtipkate dodatko za kaminske peči na drva:

  • Detektor ogljikovega monoksida je nepogrešljivi alarm, ki opozarja na morebitno previsoko raven strupenega plina ogljikovega monoksida.
  • Ognjene kocke za podkuriti so izdelane iz drobnih kosov kartona in naravnega voska. Lahko jih uporabite za prižiganje odprtega ognja v pečeh in kaminih. Pri gorenju ne oddajajo nikakršnega vonja, gorijo le dobre 4 minute.
  • Podstavke za drva priporočamo pri nakupu vseh kaminov in peči. Po navadi so izdelani iz nerjavečega jekla in pobarvani v različnih tonih.
  • V kolikor ne želite pogleda odvrniti od prečudovitih talnih oblog, priporočamo prosojne steklo za pod kamin, ki se ne tepejo z dekoracijo ali barvo vašega prostora. Če si želite varnost, toplotno odpornost in trdnost, potem vam priporočamo ploščo iz kaljenega stekla, ki je 3 do 6-krat trdnejše od običajnega stekla.
  • Nepogrešljivi del vsake gospodinje je čistilo za steklo. Steklene površine je priporočljivo čistiti 2 do 3-krat tedensko, odvisno od kakovosti izgorevanja.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.