Danes se je tehnologija kaminov in kaminskih peči že tako dobro razvila, da si vsak uporabnik lahko najde nekaj po svojem okusu in potrebah. Ne glede na pogoje, ki jih imate v svojem stanovanju in finančno zmožnost, omislite si lahko različne vrste peči, kot so zidan kamin z odprtim ali zaprtim ognjiščem, samostoječo kaminsko peč, okrasno peč, kaminski vložek ali kamin na plin.

Pred odločitvijo o kaminu se je dobro posvetovati z ustreznimi strokovnjaki, ki vam bodo glede na prostor in potrebe pametno svetovali. Dobro je tudi vedeti koliko časa boste namenili kurjenju in na kakšno gorivo bi želeli kuriti. Temu je potrebno najti primerno peč, poleg pa upoštevati še ostale dodatke, ki so potrebni za brezskrbno kurjenje in čiščenje.

Kamini na drva imajo že dolgoletno tradicijo

Kamini na drva ustvarijo prijetno romantično toploto

Ko se odločate, da boste kurili z lesom vedite, da morajo biti za pravilno kurjenje izpolnjeni 3 pogoji:

  1. Sodobna kurilna naprava mora biti pravilno vgrajena v prostor, imeti mora dovod zraka in odvod dimnih plinov.
  2. Polena za kurjenje naj bodo zračno suha in naj imajo čim nižjo vlažnost.
  3. Kurilno napravo vedno uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca.

Vlaga in vrsta lesa vplivata na kurilno vrednost


Les je naraven material in ga lahko uporabljate v različne namene, tudi za gorivo. Zato je pomembno, da izkoristimo čim večji delež energije iz lesa, s tem pa v naravi povzročimo čim manj negativnih vplivov. Les je domači vir energije in ker predstavlja enega od obnovljivih virov je uporaba še toliko bolj priporočljiva. Na kurilno vrednost lesa najbolj vplivata vlažnost oziroma vsebnost vode. Bolj je les vlažen več energije se porabi pri izgorevanju za izhlapevanje vode, tako pa ostane manj energije za naše ogrevanje. Bolj je les suh, večji toplotni izkoristek imate od njega. Preberite tudi Kakšna drva potrebujem za dobro gorenje ognja v kaminski peči?

Na kurilno vrednost vpliva tudi vrsta lesa. Sestavini lignin in celuloza, ki se nahajata v lesu, vam povesta kateri les je boljši za kurjenje. Iglavci vsebujejo več lignina, zato imajo višjo kurilno vrednost, vendar pa imajo listavci zaradi večje gostote višjo kalorično vrednost, saj se počasneje sušijo in izgorevajo.

Plamen je pokazatelj dobrega ali slabega zgorevanja

Vsak proizvajalec vam bo podal osnovna navodila za zakuritev, kurjenje in dodajanje zgorevalnega zraka. Kljub temu je potrebno na osnovi vizualnega opazovanja plamena delno določiti pravilno zgorevanje. To povedo dolžina in barva plamena, barva in sestava pepela in morebitne sajaste površine kurilne naprave.

Če boste opazili, da je v vašem kaminu plamen daljši, svetlejše barve ali celo modrikast, potem lahko sklepate, da je zgorevanje dobro. Če pa je plamen krajši, temnejši in na robovih celo črne barve, potem je zgorevanje zelo slabo, saj gre za pomanjkanje kisika pri zgorevanju hlapnih sestavin ali prenizkih temperatur. Slabo zgorevanje se prepozna tudi po temnem dimu na ustju dimnika. Takšna zgorevanja lahko izboljšamo s primernim gorivom, dovedemo več zraka v zgorevalno cono, povečamo toplotno moč, itd.

Redno čiščenje zagotovi dolgo življenjsko dobo kurilne naprave

V kuriščih z ročnim dodajanjem drv je priporočljivo kuriti le zračno dovolj suha drva primerne velikosti polen. Za učinkovito zakuritev morate vedno imeti pri roki suha drva oziroma polena, drobna polena za zakuritev, vžigalni material (lesna volna) in velike vžigalice ali plinski vžigalnik.

Čeprav sodobne kaminske peči zagotavljajo čiščenje pepela od 6 do 8 tednov, vseeno morate kot uporabnik poskrbeti za redno odstranjevanje pepela ter zagotoviti čiste površine za prenos toplote v kurilni napravi in čiste površine dimovodnih naprav. Le z rednim vzdrževanjem vam bodo kurilne naprave služile dolgo časa.

Sodobne kaminske peči na pelete so enostavne za upravljanje

Kaminske peči na pelete upravljate lahko tudi preko telefona

V razvoju kaminskih peči je bil narejen velik napredek predvsem v prijaznosti do uporabnika. Kaminske peči na pelete uporabnikom omogočajo redno in optimalno kontrolirano moč ogrevanja s povprečno avtonomijo delovanja od 2 do 4 dni. S pomočjo posebnega termostata in dnevnega ali tedenskega programiranja, se kurilna naprava lahko ročno ali preko SMS samodejno vklaplja ali izklaplja.

Kaminska peč na pelete je primerna predvsem za male naprave 50 kW. Za dobro zgorevanje mora biti naprava vgrajena v skladu s predpisi oziroma navodili proizvajalca. To pomeni, da mora zagotoviti primeren prostor, z zanesljivim in konstantnim dovodom zgorevalnega zraka in odvodom dimnih plinov. Zelo pomembno je tudi shranjevanje in dovajanje pelet na kurišče. Zaradi posebne oblike pelet je transport enostaven, v večjih količinah se ga pripelje s cisternami, v manjših količinah pa jih lahko kupite v vrečkah.

Peleti zagotovijo visok toplotni izkoristek

Peleti so standardizirana oblika biomase oziroma stiskanci narejeni iz čistega lesa. Njihova proizvodnja je industrijska, za izdelavo se uporablja lesni prah in žaganje, ki se pretvori v valjčke premera od 6 do 8mm, dolgi pa od 10 do 30mm. Ti valjčki imajo zelo veliko gostoto in majhno vlago, zato lahko zagotovijo visok toplotni izkoristek oziroma visoko kurilno vrednost.

Da bo vaša kurilna naprava dosegala nizke emisije dimnih plinov, vedite, da je izbor sodobne kurilne naprave prava rešitev, še posebno, ker boste za primernost naprave prejeli dokazilo s potrdilom o skladnosti, certifikatom.

Drug pogoj za dobro delovanje peči pa je, da se kurilna naprava ne bo uporabljala za druge neprimerne vrste goriv razen za palete. V kolikor boste uporabljali pelete primerne vlažnosti in pelete z garantirano kakovostjo sestave, potem bo osnovni pogoj za dobro zgorevanje izpolnjen.

Avtomatsko dodajanje goriva je zanesljivejše za pravilno kurjenje

Zaradi avtomatskega dodajanja goriva je zanesljivost pravilnega kurjenja zelo velika. V osnovi je bistveno manj možnosti za nepravilno kurjenje, ker vam intenziteto zgorevanja in nastavljanja temperature ogrevanja naprava avtomatsko ureja. Prav tako omogoča tudi avtomatski vžig n odpepeljevanje.

S strani ugodja kurjenja se je avtomatizacija kurjenja na pelete približala udobju kurjenju na olje ali plin. Uporabnikova naloga je le poskrbeti za nabavo primernih pelet in redno vzdrževati kurilno napravo. Ker pa je za delovanje teh peči potrebna električna energija, si je v primerih izpada električnega toka, potrebno pomagati z različnimi agregati.

Literatura

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.