kamini na drva

Kako najhitreje zakuriti kamin je večno vprašanje. Nekateri so mnenja, da je to zelo enostaven postopek, pri katerem se naloži nekaj polen, papirja in ogenj je že tu. Vendar je v realnosti situacija lahko povsem drugačna. S kurjenjem kamina imamo lahko veliko težav, če se postopka ne lotimo pravilno.

Pogoji za pravilno kurjenje kamina

Najpogostejša težava, ki se pojavlja ob kurjenju kamina je odvečen dim, ki se ustvari v prostoru, ter ogenj ki hitro ugasne. Zato je potrebno še pred kurjenjem kamina pomisliti, ali izpolnjujemo osnovnemu pogoju kurilna naprava – gorivo – kurjenje.

Kurilna naprava mora biti v prvi vrsti pravilno vgrajena v prostor, pri čemer mora imeti primeren dovod zraka in odvod dimnih plinov. V kurilni napravi brez zadosten količine kisika ogenj zagotovo ne bo gorel. Ob nepravilnem odvodu dimnih plinov, pa se bodo le ti hitro kopičili v prostoru. Pred kurjenjem se je potrebno prepričati, ali ni morda v kurišču preveč pepela, saj le ta lahko hitro zaduši ogenj.

Če se bomo lotili kurjenja kamina z mokrimi poleni, potem bo kurjenje zagotovo neuspešno. Če želimo hitro zakuriti ogenj, potem se tega lotimo izključno s suhimi poleni ali trskami. V kaminu je potrebno kuriti v skladu z navodili proizvajalca, pri čemer se moramo držati ustreznih postopkov kurjenja.

Kaj potrebujemo, da pravilno zakurimo kamin?

Da bomo lahko pravilno zakurili kamin, si je potrebno najprej pripraviti ustrezen material:

    • Drva in trske

Ne glede na to ali želimo zgolj zakuriti kamin, velja splošno pravilo, da morajo biti drva popolnoma suha. Priporočljivo je, da so polena nasekana, saj okrogla niso primerna za sušenje in kurjenje. Poleg debelejših drv, potrebujemo za kamin še drobne trske premera približno 3×3 cm in dolge okoli 20 cm.

    • Vžigalni material

Da bi lažje zakurili kamin, se nam na voljo številna sredstva, ki prižiganje ognja olajšajo, predvsem pa skrajšajo. Eden od načinov je izbira belih gorilnih kock, ki so narejene na podlagi naftnih derivatov. Z njimi je kurjenje veliko lažje, vendar oddajajo neprijeten vonj, hlapi pa so škodljivi za zdravje.

Pogosto ljudje za vžigalni material uporabljamo zmečkan časopisni papir ali karton, vendar le ta z vidika zniževanja emisij dimnih plinov ni najbolj primeren material za vžig ali kurjenje. Časopisni papir vsebuje veliko kemikalij, ki jih ob kurjenju vdihavamo.

Najbolj primeren in tudi naravni material za vžiganje ognja je lesna volna ali pa vžigalne kocke iz naravnega lesa.

Priprava goriva in vžigalnega materiala

V nasprotju s splošnim prepričanjem je potrebno kamin zakuriti od zgoraj navzdol, in ne od spodaj navzgor kot to počne večina ljudi. Na ta način drva izgorevajo postopoma, celoten proces je počasnejši in ga je lažje nadzorovati.

Tako se na rešetko najprej naložijo polena v obliki skladovnice, če pa kurišče nima urejenega dovoda sekundarnega zraka, je priporočljivo, da se polena naloži križno. Na ta polena navzkrižno položimo drobne trske, med njih pa izbrani vžigalni material (papir, vžigalne kocke ali lesna volna). Za vžig vžigalnega materiala uporabimo vžigalice, najbolje, da so malo daljše, ki omogočajo enostavnejše rokovanje.

Glede na to, da se kurišča med seboj po velikosti razlikujejo, je potrebno prilagajati količino in razporeditev drv, da kurišča preveč ne zapolnimo.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.