Peč na drva Modulia

Ko slišimo Kamini na drva, ljudje prevečkrat pomislimo na estetsko noto kaminov in njihovo ceno. To pa na žalost velikokrat pripelje do napačnih odločitev, zaradi česar je naš kamin na drva neučinkovit.

Izbira pravega kamina na drva zahteva veliko mero potrpežljivosti in temeljitega razmisleka, saj bomo le tako prišli do nam najprimernejšega kamina za svoje potrebe.

1. Izbira primerne izvedbe kamina glede na vaše želje in potrebe

Kamini in peči na drva so med uporabniki izjemno priljubljeni, zato je prvo vprašanje, na katerega si je potrebno odgovoriti, ali želimo imeti vgradni kamin ali pa nam bolj ustreza prostostoječa kaminska peč. Oba se med seboj že na prvi pogled razlikujeta.

Kamin na drva je nameščen tik ob steno, pri čemer je potrebno njegovo postavitev načrtovati že v času gradnje. Njegova postavitev zahteva veliko prostora in višje stroške investicije. Je že res, da nam kamini na drva pričarajo lepo in romantično vzdušje, vendar moramo pri tem računati tudi na zahtevnejše vzdrževanje in bolj pogoste servisne preglede.

Kaminska peč na drugi strani ogreva prostor z vseh strani in je običajno nameščena na podstavek za kaminsko peč. So idealna rešitev pri prenovi stanovanja ali pa v situacijah, ko se za to vrsto ogrevanja odločimo naknadno. S kaminskimi pečmi imamo dejansko zelo malo dela, saj so zelo nezahtevne za vzdrževanje.

2. Kamini na trda goriva – katero gorivo izbrati?

Med potrošniki so danes najbolj priljubljeni različni kamini na trda goriva. Toda katera oblika ogrevanja je najprimernejša za vaše potrebe? Če ste lastnik gozdnih površin, potem tukaj ni nobene dileme, katero vrsto goriva izbrati. Kamini in peči na drva so zagotovo v tem primeru najboljša rešitev.

V tej situaciji morate vzeti v zakup, da je potrebno drva redno nalagati na ogenj, sicer vam bo ta ugasnil. Pri naših pečeh in kaminih ne drva to ne pomeni vsako uro ampak precej bolj poredko. Eno polnjenje kurišča zadošča do 10 ur gorenja in gretja (žerjavica ostane čez noč do jutra!), pepel počistite le vsakih 6 do 8 tednov.

Nekoliko bolj udobno obliko ogrevanja sicer predstavljajo peleti, vendar se moramo zavedati, da v tem primeru odpadejo naše želje po kaminu, saj jih lahko kurimo le v posebnih kaminskih pečeh na pelete. Boljša izbira so zagotovo briketi, pri čemer je bolje, da jih mešamo z drvmi, saj imajo preveliko kalorično moč.

3. Pomislite na primerno moč oziroma velikost kamina

Pri izbiri primernega kamina na drva je potrebno pomisliti tudi na velikost prostora, ki ga želimo ogrevati. Največja napaka bi bila, da bi kupili predimenzioniran kamin, nato pa bi morali prostor ohlajati. Seveda kamin ogreva tudi ostale prostore, vendar je za pričakovati, da bo največ toplote v prostoru, kjer je postavljen.

V pestri ponudbi so vam na trgu na voljo kamini na drva, ki ogrevajo tako majhne kot tudi velike prostore. Morda bolj kot njegova velikost je tu pomembno, kam ga bomo postavili. Pri najboljšem izkoristku tako lahko okvirno računate, da notranji kamini na drva z 1 kW ogrevajo približno 10 kvadratnih metrov prostora.

4. Osredotočite se na učinkovitost kamina

Kamini na polena se med seboj razlikujejo tudi po svoji učinkovitosti. Ta podatek je za vas zelo pomemben, saj vam, dolgoročno gledano, to lahko prihrani veliko denarja. Seveda na to vpliva tudi toplotna izolativnost vašega doma, mesto postavitve kamina, ter strokovnost njegove vgradnje.

5. Pomislite za kakšen namen kupujete kamin na drva

Na tej točki se morate tudi odločiti, ali boste kamin uporabljali zgolj za dogrevanje ali boste z njim ogrevali celotno stanovanje skozi celo leto. Pri tem je pomembna delitev peči na trda goriva glede na njihovo akumulacijsko sposobnost in izkoristek.

V primeru ko iščete najbolj primeren kamin ali peč za stalno ogrevanje, ali kot dodaten vir ogrevanja, vam svetujemo, da izberete takšen model, ki vam ponuja dodatno akumulacijo z visokim izkoristkom, saj boste le na ta način privarčevali pri ogrevanju. Takšne peči porabijo zelo malo drv, v prehodnih obdobjih pa oddajajo toploto skozi steklo tudi ko drva pogorijo.

6. Vprašajte se, ali imate ustrezno pripravljen dimnik

Kamini oziroma peči na trda goriva zahtevajo tudi ustrezno pripravljen dimnik. Zato vam svetujemo, da pred nakupom preverite, kakšen je premer vašega dimnika. Ta mora biti ustrezen glede na količino dimnih plinov za izbran kamin oziroma peč na drva.

Dimnik mora imeti tudi ustrezno kondenzacijsko posodo in čistilna vratca, ki omogočajo čiščenje dimnika. Za ustreznost dimnika je pomembna tudi njegova višina oziroma višina od priključka naprave do izhoda na strehi. Naslednja zahteva je, da mora biti dimnik ustrezno izoliran glede na način gradnje.

7. Izbirajte med toplovodnimi ali toplozračnimi kamini

Toplozračni kamini na drva oddajajo toploto s sevanjem. Pri tem lahko izbirate med dvema možnostima. Tovrstni kamini imajo lahko vgrajen ventilator ali pa so brez njega. Ventilator omogoča kroženje zraka tudi po drugih prostorih, medtem ko toplozračni kamini brez ventilatorja ogrevajo le prostor, v katerem so postavljeni. Tovrstni kamini imajo običajno slabši izkoristek izgorevanja.

Na drugi strani pa toplovodni kamini na drva pridejo v poštev, če jih boste uporabljali za osnovno ogrevanje. Priključite jih lahko na centralno ogrevanje ali talno ogrevanje, lahko pa z njimi ogrevate le toplo vodo.

8. Kamini z odprtim ali zaprtim kuriščem

Pri odprtem kaminu je po nekaterih podatkih toplotni izkoristek zgolj 15 do 20%, zato takšni kamini na drva niso primerni za ogrevanje več prostorov. Torej, če iščete kamin za ogrevanje več prostorov, vam priporočamo kamine na drva z zaprtim kuriščem. Pri kaminih z odprtim kuriščem je zaradi nevarnosti požara tudi nujna naša navzočnost, priporočljiva pa je tudi uporaba zaščitnih sten in mrež.

9. Izbira primernega kamina je odvisna tudi od sistema dovoda čistega zraka

Nekateri kamini, ki imajo vgrajen dovod zraka za kamin, hitro dosežejo svojo optimalno temperaturo. Ne le, da dodaten dovod zraka zagotavlja takojšen vžig, ampak z njim dosežemo tudi popolno izgorevanje lesa, kar podaljša njegovo gorenje ter posledično zmanjša porabo. Na ta način se poveča tudi učinkovitost delovanja peči in kaminov. Kamini in peči na drva France Turbo prostor segrejejo v le eni uri od 0°do 20°C, saj se toplota ne izgublja po ceveh in dimniku. Topel zrak, ki potuje navzdol, razširi toploto horizontalno.

Možnosti sta dve, ali zajemajo dovod zraka iz okolice ali iz prostora. Novejše peči imajo tako nastavek za dovod zraka, ki omogoča, da na peč priključimo posebno cev, skozi katero doteka zrak iz okolice in ne iz prostora. Nekateri modeli pa imajo sistem za dovod zraka integriran v podstavek kaminskih peči. Pri izbiri bodite pozorni na to, da je nujno potreben zunanji dovod zraka pri nizko energetskih objektih s prezračevalnim sistemom.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.