Čisto steklo na kaminu je zelo pomembno, saj si le na ta način ustvarimo prijeten pogled na ogenj, ki plapola v kaminu. Če je steklo umazano od saj in dima, potem kamin izgubi na svoji dodani vrednosti, torej ustvarjanju domačnosti in prijetne topline v našem domu.

Kaj storiti, da se steklo ne bo zamazalo?

Na čistočo stekla vplivajo številni dejavniki in s poznavanjem le teh, se lahko izognemo marsikateri nepotrebni umazaniji. Torej, kaj je najbolje storiti, da se steklo na kaminu ne bo zamazalo?

Kot pri vseh drugih napravah, velja tudi za kamine, da bolj kot so kvalitetni, lažje je njihovo vzdrževanje. Kvalitetni kaminski vložki imajo običajno pravilno izpeljan in dimenzioniran dovod zraka, ki prihaja od zgoraj in poteka ob steklu. Na ta način se ustvari zračna zavesa, ki steklo obvaruje umazanije, zato bomo imeli s čiščenjem stekla manj preglavic.

Vsi sodobni kamini imajo danes že možnost regulacije dovoda zraka, s čimer je uravnavanje ognja dokaj enostavno. Ob začetku kurjenja, ko je potreba po zraku večja, se dovod zraka odpre, kasneje ko želimo počasno zgorevanje, pa se ga primerno pripre. Ob tem je pomembno, da dovoda zraka preveč ne zapremo, saj se v tem primeru poslabša proces zgorevanja zaradi česar se na steklu nabirajo saje in dim.

Steklo na kaminu se bo kasneje umazalo, če bomo izbirali primerno gorivo. Bolj kot vrsta polen, je pomembna vsebnost vlažnosti. Drva, ki jih kurimo v kaminu morajo biti vedno popolnoma suha, saj v primeru prevelike vlage le ta kondenzira in se dobesedno prilepi na samo steklo.

Več kot polovice tegob in težav vas bo odrešilo pravilno zažiganje ognja. Le to mora potekati od zgoraj, zato da se dim učinkovito odvaja skozi dimnik.

Metode čiščenja stekla

Nekateri so mnenja, da steklo na kaminu zahteva dolgotrajno čiščenje in drgnjenje za najbolj grobimi krtačami, vendar temu ni tako. Če upoštevamo zgoraj omenjene nasvete za preprečevanje nastajanja umazanije in poskrbimo za redno čiščenje stekla vsaj enkrat tedensko, potem je čiščenje stekla na kaminu z agresivnimi sredstvi popolnoma odveč, prav tako pa ni strahu, da bi pri takšnem načinu čiščenja poškodovali steklo.

Najbolj osnovni postopek je, da vlažno krpo pomočimo v pepel in z njo nežno zdrgnemo steklo na kaminu. Krpo lahko v tej fazi čiščenja zamenjamo tudi za časopisnim papirjem, ki je prav tako učinkovito sredstvo za odstranjevanje umazanije na steklu. Nato steklo enostavno še umijete s čisto vlažno krpo in ga temeljito obrišete do suhega.

Seveda pa zgornji postopek velja, le če steklo ni preveč zapacano s trdovratno umazanijo, ki je posledica nepravilnega kurjenja ali pa nerednega čiščenja. V tem primeru je potrebno poseči po različnih kemičnih čistilnih sredstvih. Glede na to, da je njihova ponudba danes zelo pestra, vam svetujemo, da ste pri izbiri pozorni na to, da tovrstna sredstva niso preveč agresivna in ne škodujejo kovinskim delom ali barvi na ostalih sestavnih delih kamina. Najbolje je, da s čistilom naškropite krpo in z njo zdrgnete steklo, saj na ta način preprečite, da bi čistilo prišlo v stik s tesnili na vratih.

Glede na to, da se kurišča med seboj po velikosti razlikujejo, je potrebno prilagajati količino in razporeditev drv, da kurišča preveč ne zapolnimo.

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.