V mrzlih zimskih dnevih se po napornih dnevih v službi zelo radi namestimo v bližino prijetne topline kaminskih peči, ki vam lahko predstavlja tudi osrednje ogrevanje vašega doma. Zato je zelo pomembno, da je vgradnja kaminske peči ali kamina prepuščena strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami, saj bodo le ti poskrbeli za najvišjo kvaliteto in dolgo življenjsko dobo izdelka. Pred samo vgradnjo te ogrevalne naprave je pomembno upoštevati nekatere nasvete za optimalno delovanje objekta, za lažje vzdrževanje pa uporabiti nekaj nepogrešljivih dodatkov.

1. Vžigalna sredstva so vam v pomoč pri prižiganju ognja

V začetku, ko boste želeli zakuriti ogenj vam bodo v veliko pomoč razna vžigalna sredstva, ki nadomestijo papir. V trgovinah so vam na voljo v različnih oblikah (lističi, kocke, les, itd.) in iz različnih snovi. Nekatere je potrebno prižgati z ognjem, nekatere pa so že v naprej pripravljene o principu vžigalice.

2. Podstavek za drva imejte v stilu stanovanja

Nepogrešljivi dodatek za večji užitek ob kurjenju kaminov in peči so razni podstavki, košare ali regali za drva. Moderno oblikovani podstavki in košare so na voljo tudi s koleščki, zaradi česar vam ne bo potrebno vsakič sproti nositi drva, ampak jih imate vedno pri roki. Poleg tega pa se praktične oblike lepo podajo k vsakemu stanovanju.

3. Podložne plošče vam bodo zaščitile tla

Pod vsako peč ali kamin strokovnjaki zaradi zaščite tal priporočajo podložne plošče. Te so lahko prosojne steklene plošče, ki omogočajo neoviran pogled na vašo talno oblogo, pri tem pa s svojim designom ne odvračajo pozornost od kaminske peči in niso v navzkrižju z dekoracijo in barvami vašega stanovanja.

Najbolj toplotno odporno z dobrimi mehanskimi lastnostmi je kaljeno steklo, katerega upogibna trdnost je 3 do 6 krat močnejša od običajnega stekla. Podložne plošče lahko dobite v različnih oblikah, od polkrožne, okrogle, kvadratne oblike do kotnih in drugih zanimivejših oblik. Poleg steklenih lahko uporabite tudi jeklene lakirane, ki jih dobite v različnih barvah, najpogostejši sta siva in črna.

4. S priborom za peči boste lahko enostavno kurili

Nujno potreben pribor za enostavno in preprosto kurjenje in čiščenje kaminov in peči so grebljice, lopatke in metlice različnih oblik in materialov. Z grebljico in prijemalko si pomagate, da lahko z njima premikate polena v čim bolj optimalen položaj, da zgorijo. Za odstranjevanje pepela pa uporabite lopatko in metlico, kar pa si lahko olajšate tudi z nakupom sesalnika za pepel.

5. Nujni so detektorji ogljikovega monoksida

Ogljikov monoksid (CO) je zelo strupen smrtno nevaren plin, ki nima barve, okusa in vonja. V kolikor ste dolgo časa izpostavljeni manjšim količinam tega strupa, lahko prihaja do določenih simptomov, kot so omotica, slabost in bruhanje.

Da se prepreči morebitno uhajanje plina, vsaj 2 metra od kurilne naprave namestite detektor ogljikovega monoksida. Lahko ga namestite na steno ali pa ga enostavno položite na polico. Detektor ogljikovega monoksida deluje tako, da uporablja časovno tehtanje. Vsakokrat, ko bo raven ogljikovega monoksiga višja od dovoljene, se bo alarm oglasil. Prav tako se bo alarm oglasil tudi, če se bo v napravi izpraznila baterija.

Literatura

Brate, M. (2012). Ekonomski, ekološki in estetski vidik uporabe kaminske peči v gospodinjstvu, Diplomsko delo; Univerza v Ljubljani – Biotehnična fakulteta, Ljubljana

Namesto zaključka

p.s. Imate vprašanje glede kaminov in peči France Turbo? Z veseljem vam bomo odgovorili.
p.p.s. Bi si radi ogledali našo ponudbo peči in kaminov? Poglejte tu.

Podjetje France Turbo se je začelo ukvarjati s proizvodnjo in prodajo kaminov in peči na drva že davnega leta 1987. Začetek proizvodnje se je začelo v manjši tovarni 500 m² v kraju Tain L Hermitage. Podjetje France Turbo pa je kmalu potrebovalo večje prostore, zato so se leta 1992 pa do 2007 še dvakrat preselili, prvič v kraj La Roche de Glun, drugič pa v mesto Bourg-les-Valence, kjer imajo tudi 5000 m² velike poslovne in proizvodne prostore.